Dodaci prehrani sa željezom namijenjeni su pomoći u popunjavanju nedostatka željeza ili obnavljanju zaliha željeza u tijelu. Željezo je vitalno za tijelo jer utječe na proizvodnju hemoglobina koji je potreban za normalan protok krvi. Bez dovoljno željeza u tijelu, hemoglobin se ne može pravilno proizvoditi, što može dovesti do anemije ili nedostatka hemoglobina, patološkog stanja u kojem dolazi do manjka krvnih stanica (eritrocita) ili hemoglobina. Nedostatak ovih tvari u krvi dovodi do poremećaja prijenosa kisika u tkiva, što ovu bolest čini opasnom za ljude bilo koje dobi. Dugotrajna anemija može dovesti do niza kroničnih bolesti.
Važnost željeza u tijelu
Željezo je sastavni dio krvnog proteina hemoglobina. Hemoglobin u eritrocitima spaja kisik, kojeg te stanice krvlju prenose po cijelom tijelu. Željezo je sadržano u mioglobinu (bjelančevina). Mioglobin je uključen u metabolizam kisika i ugljičnog dioksida u mišićima. Željezo je također dio nekih enzima u tijelu. Zalihe željeza pohranjene su u koštanoj srži, jetri i slezeni. Ljudsko tijelo sadrži oko 4 g kationa ovog metala.
Željezo u tijelu pomaže u održavanju sljedećeg:
- funkcija prepoznavanja;
- energetski metabolizam;
- stvaranje crvenih krvnih stanica i hemoglobina;
- prijenos kisika u tijelu.
Željezo je također važno za funkciju imunološkog sustava, jer pomaže stanicama u obrani od bakterija i virusa. Osim toga, željezo je potrebno za proizvodnju određenih enzima i za proizvodnju energije u stanicama.
Međutim, važno je napomenuti da previše željeza u tijelu također može biti štetno. Previše željeza može uzrokovati oštećenje stanica, a predoziranje može dovesti do bolesti jetre, srca i drugih organa. Stoga je važno jesti hranu koja sadrži dovoljno željeza, izbjegavati predoziranje i redovito se savjetovati sa svojim obiteljskim liječnikom.
Izvori i potrebe željeza
Identificirani glavni izvoriželjeza su crveno meso, perad, sjemenke sezama, sjemenke bundeve, razne vrste graha, leća, raž i lisnato povrće (rikula, kelj, špinat, kopriva itd.). Zdravo tijelo apsorbira oko 31 % željeza iz životinjskih proizvoda i 7,5 % iz biljnih proizvoda.
Poznato je da se apsorpcija biljnog željeza povećava do 6 puta kombiniranim unosom vitamin C, dok tanini, polifenoli i fitinska kiselina također mogu imati negativan učinak na apsorpciju željeza iz biljnih izvora. Apsorpciju željeza također otežava istovremena konzumacija mlijeka, jake kave ili čaja.
Dnevni unos željeza za odrasle muškarce se procjenjuje na oko 10 mg, a za žene 15 mg. Tijekom adolescencije, trudnoće i dojenja, potrebe za ovim mineralom su nešto veće.
BellaLab dodatak prehrani - Željezov kelat i ekstrakt cikle - Više informacija / Naručite odmah