Dodaci prehrani sa željezom namijenjeni su kao pomoć kod obnavljanja zaliha željeza kada nam u tijelu nedostaje tog minerala . Željezo je od vitalne važnosti za tijelo jer utječe na proizvodnju hemoglobina koji je potreban za normalan protok krvi. Bez dovoljne količine željeza u tijelu, hemoglobin se ne može pravilno proizvoditi, što može dovesti do anemije ili nedostatka hemoglobina, patološkog stanja u kojem dolazi do manjka krvnih stanica (eritrocita) ili hemoglobina. Nedostatak ovih tvari u krvi dovodi do poremećaja prijenosa kisika u tkiva, što ovu bolest čini opasnom za ljude bilo koje dobi. Dugotrajna anemija može dovesti do niza kroničnih bolesti.
Važnost željeza u tijelu
Željezo je sastavni dio hemoglobina, proteina krvi. Hemoglobin veže kisik na eritrocite te ga krvlju prenose po čitavom tijelu. Željezo je također sastavni dio mioglobina (bjelančevina)koji je uključen u metabolizam kisika i ugljičnog dioksida u mišićima. Željezo je također dio nekih enzima u tijelu. Zalihe željeza pohranjene su u koštanoj srži, jetri i slezeni. Ljudsko tijelo sadrži oko 4 g kationa ovog metala.
Uloga željeza u organizmu:
- pravilan rad mišića;
- metabolizam energije;
- stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina;
- prijenos kisika u tijelu.
Željezo je isto tako važno za funkciju imunološkog sustava, jer pomaže stanicama u obrani od bakterija i virusa. Osim toga, željezo je potrebno za proizvodnju određenih enzima i za proizvodnju energije u stanicama.
Međutim, važno je napomenuti da previše željeza u tijelu također može biti štetno. Previše željeza može uzrokovati oštećenje stanica, a predoziranje može dovesti do bolesti jetre, srca i drugih organa. Stoga je važno konzumirati hranu koja sadrži dovoljno željeza, izbjegavati pretjerani unos i redovito se savjetovati sa svojim obiteljskim liječnikom.
Izvori i potrebe željeza
Identificirani glavni izvoriželjeza su crveno meso, perad, sjemenke sezama, sjemenke bundeve, razne vrste grahorica, leća, raž i lisnato povrće (rikula, kelj, špinat, kopriva itd.). Zdravo tijelo apsorbira oko 31 % željeza iz životinjskih izvora i 7,5 % iz biljnih izvora.
Poznato je da se apsorpcija željeza biljnog podrijetla povećava do 6 puta kombiniranim unosom vitamina C, dok s druge strane, tanini, polifenoli i fitinska kiselina (nalaze se u čaju, kavi, crnom vinu i raznim sjemenkama) mogu imati negativan učinak na apsorpciju željeza biljnog podrijetla. Apsorpciju također otežava konzumacija mlijeka i željeza.
Dnevni unos željeza za odrasle muškarce se procjenjuje na oko 10 mg, a za žene 15 mg. Tijekom adolescencije, trudnoće i dojenja, potrebe za ovim mineralom su nešto veće.
BellaLab dodatak prehrani - Željezov kelat i ekstrakt cikle - Više informacija / Naručite odmah