Šafran je jedan od najskupljih začina na svijetu, a dolazi od žižaka biljnog šafrana (Crocus sativus). Nitasti cvjetovi pravog šafrana teški su samo 10 miligrama svaki i samo ih je tri po cvijetu šafrana. Stoga se procjenjuje da je potrebno oko 150-200 tisuća cvjetova po kilogramu šafranove sirovine. Osim toga, svaki se cvijet šafrana bere ručno, a niti se također ručno uklanjaju. Nakon što se ubere, šafran se suši, a kada se zagrije i osuši, mijenja boju od jarko narančaste do tamno crvene.
Uzgajivač šafrana i slika u svijetu
Zemlje porijekla šafrana su Iran, Turska, Grčka i Španjolska, ali glavni proizvođač šafrana u svijetu danas je Iran, koji proizvodi 90 % začina.
Porijeklo imena šafran i njegova upotreba
Naziv šafran dolazi od arapske riječi a'far, što znači žuti. I doista, dodaci šafrana jelima daju jarko žutu boju . Naziv šafran dolazi iz latinskog jezika, gdje se naziva safranum.
Korištenje drevnog šafrana
Egzotični šafran poznat je i korišten od davnina u starom Egiptu, Asiriji i Perziji, a odatle je dospio u Grčku i staro Rimsko Carstvo. U davna vremena koristio se u narodnoj medicini, parfumeriji, kao boja za tkanine ili za mirisne kupke, te naravno za aromatiziranje jela i pića.
Jedinstvena svojstva i povijest šafrana
Šafran je poznat više od tri tisuće godina, spominje se u drevnim egipatskim, mezopotamskim i kineskim medicinskim tekstovima, te je proučavan u modernim kliničkim ispitivanjima zbog svojih jedinstvenih svojstava. Šafran sadrži karotenoide koji jelima daju jarko žutu boju, a sadrži i neke vitamine i magnezij. Šafran se od davnina koristi za aromatiziranje jela, ali i u medicini i parfumeriji.
BellaLab dodaci prehrani sa šafranom:
*Za živčani sustav - 5-HTP melatonin - Više informacija / Naručite odmah
*Za oči - Nova retina sa šafranom - Više informacija / Naručite odmah