Oleuropein je vrsta fenolnog gorkog spoja koji se nalazi u koži, mesu, sjemenkama i lišću zelenih maslina. Pojam oleuropein izveden je iz botaničkog naziva stabla masline Olea europaea. Stablo masline ima srebrnozelene listove duguljastog oblika, duge oko 4-10 cm i široke 1-3 cm. Masline rastu u toplim klimama u južnoj Europi, južnoj Aziji i Africi.
Zbog svog gorkog okusa, oleuropein se mora potpuno ukloniti ili razgraditi kako bi masline bile jestive. Prilikom obrade gorkih i nejestivih sirovih maslina za konzumaciju kao stolnih maslina, oleuropein se uklanja iz maslina različitim metodama, uključujući uranjanje u lužinu.
Kada su masline uronjene u otopinu lužine, uslijed alkalnih uvjeta dolazi do hidrolize esterske veze.
Alkalna otopina mijenja se nekoliko puta dok gorak okus ne nestane.
Hidroliza elemenata tijekom sazrijevanja maslina važan je proces za razgradnju oleuropeina i eliminaciju gorkog okusa.
Postoji obilje informacija i istraživanja o dobrobitima maslina za ljude. Zdravstveni nutricionisti tvrde da masline sadrže gotovo sve vitamine i minerale koji su neophodni za ljudsko tijelo. Ipak, ne zaboravite da su masline prilično kalorične!
A maslina ekstrakt lišćaveć je dugo poznat kao prirodni izvor zdravlja:
- štiti probavni i središnji živčani sustav;
- sprečava širenje mikroorganizama;
- smanjuje rizik od protuupalnih procesa;
- smanjuje bolne podražaje;
- štiti od oksidacije ili oštećenja stanica.
Maslinovoulje je ključna komponenta mediteranske prehrane, a znanstvenici su naglasili da je upravo korištenje maslinovog ulja u kuhanju, a ne nužno u samoj prehrani, ono što ljudima omogućuje zdrav život, produžujući tako životni vijek. Sastav maslinovog ulja uvelike ovisi o postupku ekstrakcije koji se koristi za dobivanje ulja iz masline. Čisto maslinovo ulje može biti izvrsna preventiva za širok spektar bolesti, i ne nazivaju ga uzalud "zelenim zlatom" za ljudsko zdravlje.
Oleuropein je važan za naš organizam jer pozitivno djeluje na viruse, bakterije, parazite i poboljšava cirkulaciju krvi. Postoji mnogo znanstvenih dokaza koji podupiru dobrobiti maslinovog ulja.
Jedinstvena svojstva maslinovog ulja uvelike su posljedica polifenola koji se nalazi u ulju. Polifenolima obiluju orašasti plodovi, voće, sjemenke, korjenasto povrće, lišće raznih biljaka, proizvodi od cjelovitih žitarica, pa čak i crno vino. Polifenoli su izvrsni u borbi protiv slobodnih radikala te tako štite tijelo od raznih upala i alergija. Preporuča se svaki dan unositi 0,1-1 g polifenola koji se nalaze u navedenim biljkama i voću te čaju i kavi.
BellaLab dodatak prehrani - Ekstrakt lišća i ploda masline - Više informacija / Naručite odmah