Bromelain

Bromelain

Bromelain je enzimski ekstrakt ekstrahiran iz peteljki ananasa, iako je prisutan u svim dijelovima svježeg ananasa. Ekstrakt bromelaina ima dugu i bogatu povijest korištenja u narodnoj medicini. Kao sastojak naširoko se koristi u kozmetici i kulinarstvu te kao prirodni promotor zdravlja.


Ekstrakt bromelaina je mješavina enzima za probavu proteina (proteolitičkih) i nekoliko drugih tvari u manjim količinama. Razlikuju se dva glavna enzima: bromelain stabljike i bromelain ploda.


Prvu izolaciju bromelaina zabilježio je 1891. godine venezuelanski kemičar Vicente Marcano, tijekom fermentacije plodova ananasa. 1892. godine znanstvenik Russell Henry Chittenden, uz pomoć Elliota P. Joslina i Franka Shermana Meare, dodatno je istražio stvar i nazvao je "bromelain". Izraz "bromelain" naknadno je uveden i u početku se primjenjivao na bilo koju proteazu iz bilo kojeg člana obitelji biljaka Bromeliaceae.


Bromelain je prisutan u svim dijelovima biljke ananasa, no stabljika je najčešća jer se može lako ekstrahirati u odgovarajućim količinama nakon berbe ploda.
Bromelain se najviše proizvodi u područjima svijeta gdje se uzgaja ananas, poput Tajlanda ili Malezije. Bromelain se ekstrahira iz kore, stabljike, lišća ili otpadaka biljke ananasa nakon pravilne obrade: početni materijal se miješa i cijedi kroz filter kako bi se proizvela tekućina koja sadrži topljivi enzim bromelain. Daljnja obrada uključuje pročišćavanje i koncentraciju enzima.


Koncentrat proteolitičkih enzima obogaćen bromelainom odobren je u Europi za uklanjanje teških opeklina (uklanjanje mrtvog tkiva). Sistemska enzimska terapija (koja se sastoji od proteolitičkih enzima kao što su bromelain, tripsin, kimotripsin i papain) proučavana je u Europi kako bi se procijenila učinkovitost u bolesnika s rakom dojke, kolorektalnim karcinomom i plazmocitomom. Bromelain može biti učinkovit kao pomoćna terapija za ublažavanje simptoma akutnog rinosinuitisa kod pacijenata koji nisu bili liječeni antibioticima.


Bromelain se također koristi kao dodatak prehrani za ublažavanje boli i oteklina, osobito u desnima i drugim dijelovima tijela nakon operacije ili ozljede.
Dvije kriške ananasa sadrže približno 100 mg askorbinske kiseline (vitamin C). Uobičajena doza bromelaina je 40 mg koja se uzima 3-4 puta dnevno. Bromelain se može dobiti u tekućem obliku, tabletama i kapsulama. Većina proizvoda sadrži 500 mg bromelaina.


Iako se većina bromelaina nalazi u ananasu i papaji, drugi izvori proteolitičkih enzima mogu uključivati ​​kivi, šparoge, đumbir, kelj, jogurt i kefir.

BellaLab dodaci prehrani s bromelainom:

*Za imunitet - kvercentin i bromelain - Više informacija / Naručite odmah

*Za probavu - Multienzimski kompleks - Više informacija / Naručite odmah